De oorsprong van de gulden kan worden getraceerd naar de 14e eeuw. De term ‘gulden’ is afgeleid van ‘gouden’, wat duidt op de gouden munten die in deze periode werden geslagen. Deze eerste gouden munten werden ‘gulden florijnen’ genoemd, vernoemd naar de florijn, een munteenheid die in Florence, Italië werd geslagen.
De florijn
De florijn, geïntroduceerd in 1252 in Florence, was een gouden munt die al snel populair werd in heel Europa. De hoge waarde en stabiliteit van de florijn maakten het een gewilde munteenheid, en het ontwerp, met op de ene zijde een lelie (het symbool van Florence) en op de andere zijde Johannes de Doper, werd breed geadopteerd.
De waarde van de gulden werd voorafgegaan door de ‘f’ (of in veel gevallen ook ‘fl’. Zo werd 5 gulden geschreven als fl 5, – . De ‘f’ of ‘fl’ zijn afkomstig van de gouden florijnen.
De dukaten
Naast de florijnen speelden ook dukaten een belangrijke rol in de Nederlandse muntgeschiedenis. Dukaten waren gouden munten die oorspronkelijk uit Venetië kwamen. Deze munten stonden bekend om hun hoge goudgehalte en waren een belangrijk handelsmiddel in Europa.
De 17e en 18e eeuw
In de 17e eeuw, tijdens de Nederlandse Gouden Eeuw, werd de gulden een belangrijk symbool van de Nederlandse economische macht. De munt werd in deze periode gekenmerkt door een hoge goud- en zilverwaarde. Het ontwerp van de munten weerspiegelde vaak de rijkdom en het succes van de Nederlandse Republiek.
De 19e eeuw
In de 19e eeuw onderging de Nederlandse gulden verschillende veranderingen. De invoering van de zilveren standaard in 1816 betekende dat de waarde van de gulden werd gekoppeld aan een vaste hoeveelheid zilver, wat leidde tot meer stabiliteit in de waarde van de munt.
De 20e eeuw
In de 20e eeuw bleef de gulden een centrale rol spelen in de Nederlandse economie. Tijdens deze periode vonden er verschillende devaluaties plaats, vooral na de Tweede Wereldoorlog, om de economie te stabiliseren en de export te bevorderen.
De overgang naar de Euro
De beslissing om de gulden te vervangen door de euro werd genomen in de context van een groeiende Europese integratie. Op 1 januari 2002 werd de euro officieel het betaalmiddel in Nederland, wat het einde betekende van de Nederlandse gulden als munteenheid.